Dróntechnológia Hírek

A dróntechnológia fejlődése Indiában

Indiában a drónok egyre népszerűbbek, mivel számos előnyt kínálnak a biztonsági felügyelettől a mezőgazdasági felmérésekig. De tudtad, hogy a drónok az első világháború idejére nyúlnak vissza?  A dróntechnológia evolúciója lenyűgöző és továbbra is gyorsan fejlődik.

A drónok rövid története Indiában

A drónok Indiában történő alkalmazása az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor az Indiai Légierő először használta őket megfigyelési célokra. A következő években használatuk fokozatosan kiterjedt más katonai alkalmazásokra is. Ilyen például a harci, kamikaze drónok alkalmazása, a határőrizetben, valamint a kutatási és mentési műveletekben bevetett drónok.

india1

Képünkön az indiai többcélú Rustom-II katonai drón (2017). A Rustom-II képes több mint 24 órán keresztül repülni, sebessége 250 km/óra. Első sikeres repülését 2016 novemberében hajtotta végre.

Az indiai DRDO SWiFT (System for Weapon Integrated Unmanned Aircraft) drón egy pilóta nélküli légijármű, amelyet az indiai védelmi kutató- és fejlesztő szervezet, a DRDO (Defence Research and Development Organisation) fejlesztett ki. Az SWiFT drón célja az, hogy nagy hatékonysággal végezzen felderítési és megfigyelési feladatokat, valamint lehetőséget biztosítson a fegyverzet integrálására is (légvédelmi rakéták vagy rakétahajtású lövedékek).

Autonomous Flying wing Tech

DRDO a fejlesztés során több indiai vállalatot is bevon, például az Hindustan Aeronautics Ltd.-t (HAL) a drón gyártásához és az adóvevő rendszerek fejlesztéséhez, valamint az Bharat Electronics Ltd.-t a kommunikációs rendszerek fejlesztéséhez.

A 6 méteres szárnyfesztávolságú csupaszárny drón 5400 méteres magasságig képes emelkedni.

Az SWiFT drón további fontos jellemzője, hogy képes a fegyverzet integrálására, mint például légvédelmi rakéták vagy rakétahajtású lövedékek. Ez lehetővé teszi a drón számára, hogy felderítési és megfigyelési feladatokat végezzen, majd szükség esetén azonnal bekapcsolódjon a harcba.

India jelenleg is fejleszt egy lopakodó technológiát alkalmazó drónt.  A Ghatak (vagy HTT-40) indiai drónt szintén a Védelmi Kutató- és Fejlesztési Szervezet (DRDO) fejleszti, lényegében a SWiFT nagyobb változata. Első repülése 2022. július 1-én volt.

Polgári alkalmazások Indiában

Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a drónok polgári célú felhasználása iránt, például áruszállítás, fotózás és térképezés. Az indiai kormány támogatta ezt a fejlesztést, és több lépést is tett a drónok használatának elősegítésére az országban. 2016-ban közzétette a drónok használatára vonatkozó irányelvtervezetet, amely iránymutatást ad azok működésére és regisztrációjára vonatkozóan.

A drónhasználók számát Indiában jelenleg körülbelül 20 000-re becsülik, de ez a szám gyorsan növekszik.

A drónok használata Indiában nem csak a katonai szektorra korlátozódik, hanem számos polgári területen is alkalmazásra talált. Nézzük is ezeket sorjában:

  1. A drónokat egyre gyakrabban használják megfigyelési célokra mind kormányzati szervek, mind magánvállalkozások.
  2. A logisztika és a szállítás területén a drónokat tesztelik a különféle áruk és csomagok szállításában való falhasználásra. Ez magában foglal mindent, az élelmiszerektől és a gyógyszerektől a kiskereskedelmi termékekig. Indiában olyan cégek, mint a Zomato és a Swiggy, már drónokat használnak élelmiszerrendelések kézbesítésére, míg az Amazon e-kereskedelmi óriása azon dolgozik, hogy ezeket csomagkézbesítésre használják.
  3. A drónok mezőgazdasági alkalmazása egyre népszerűbb Indiában, mivel számos előnyt kínál a hagyományos módszerekkel szemben. A gazdálkodók drónokat használhatnak olyan feladatokhoz, mint a terméstérképezés, a szántóföldi megfigyelés, az öntözés és a növényvédő szerek/műtrágyák kijuttatása. Ezzel időt és pénzt takarítanak meg, miközben növelik a terméshozamot.
  4. A drónok felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak a katasztrófa-elhárítási műveletekben, ahol felhasználhatók olyan feladatokra, mint a kutatás és mentés, a kárfelmérés és a segélyszállítmányok szállítása. Indiában a drónokat széles körben használták áradások és földcsuszamlások idején ilyen feladatokra.
  5. Fényképezés/videózás – ez inkább a hobbi kategória, de profi fotósokis használják a kiváló minőségű kamerákkal felszerelt drónokat Indiában.

A dróntechnológia jövője Indiában

A dróntechnológia jövője Indiában nagyon izgalmas. A drónoknak számos lehetséges alkalmazási területe van. Az indiai kormány támogatja a drónipar fejlesztését, és munkacsoportot állított fel a drónok lehetséges felhasználási lehetőségeinek feltárására. A munkacsoport a különböző érdekelt felekkel együtt dolgozik a szabályozási kérdések pontosításán. Amint ezek a kérdések is tisztázódnak, a drónrepülések biztonságosak és még hatékonyabbak lehetnek, ezzel pedig várhatóan jelentősen megnő majd a drónok használata Indiában.

Szólj hozzá