Hírek

Változnak a bűnelkövetési módszerek

A drónos bűnelkövetés ma már nem sci-fi. Ezt bizonyítja az a híradás is, miszerint Malájziában letartóztattak egy szingapúri férfit annak gyanújával, hogy drónba rejtett drogot juttatott a malájziai Johor Baru városközpontjából Szingapúrba. Ehhez (a helyszín pontos ismeretétől függően) körülbelül 10-30 km-es távolságot kellett áthidalnia, ami azonban magában foglalja a két állam közti határfolyó átrepülését is.

A feltételezett elkövető, Mohamad Azli Ahmad Said egy, az alvilágban „Devil boy” néven ismert drogdíler, aki az utóbbi időben Malájziában tartózkodott, és saját anyja szerint is csak idő kérdése volt, hogy letartóztassák, ugyanis többször elítélték már garázdasággal és drog-ügyekkel összefüggő bűncselekmények miatt.

A rendőrök úgy vélik, a férfi négy másik szingapúrival állt kapcsolatban, akiket szintén letartóztattak ugyanazon ok miatt: ők is drónnal szállíthattak drogot; a drónnal együtt megtalált kis zacskó 278 g metamfetamint tartalmazott. A bizonyítékul szolgáló drón-útvonalakat a gyanúsítottak telefonjainak adataiból nyerték.

A drónos drogcsempészet Amerikában sem ismeretlen. Habár számos alkalommal bizonyul sikertelennek, viszonylag veszélytelen módja ez a bűncselekmény elkövetésének, hiszen a bűnöző elfogására is kisebb az esély. Talán ugyanezért nem ritka az sem, hogy a börtönökbe felülről próbálnak bejuttatni tiltott eszközöket, tárgyakat.

Természetesen a bűnözők kifinomultabb módokon is használják a dróntechnológiát. Ilyen például a jogellenes információszerzés, ami abban segíti őket, hogy hozzáférjenek a különböző eszközökön tárolt digitális adatokhoz.

Egyik bűncselekmény sem új, az elkövetés módja azonban egyelőre annak mondható. Azt látjuk tehát, hogy sajnos a dróntechnológia sem kivétel azon találmányok sorában, amelyeket a társadalom kétélű módon használ fel. Ugyanakkor fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a drón mindig csak eszköz. Valljuk, semmi esetre sem lehet az eszközt hibáztatni a kezelője által elkövetett tettért!

Forrás: The Straits Times
(A főoldali kép illusztráció.)

Szólj hozzá