Hírek

A drón felvétel buktatta le a falopás elkövetőjét Lengyelországban

2023. március 11-én, szombaton a járőrök falopás nyomaira bukkantak a Krosnói Állami Erdészeti Regionális Igazgatóság erdeiben. Az ott működő megfigyelőrendszer megkönnyítette az őrök számára a falopás elkövetőjének azonosítását. De végül egy drón vezette nyomra a rendőröket.

Az elkövető belefutott az egyik vadkamera csapdába, amely automatikusan elküldte a képet az őröknek. A mezőgazdasági traktor fotójával álltak neki a tettes keresésének.

A helyszínre érve az őrök egy friss fenyő tuskót vettek észre, amelyet agyaggal és ágakkal borítottak a lopás álcázására. A lopás gyanúját megerősítették egy mezőgazdasági traktor nyomait azonban hamar elvesztették, mert az más járművekével keveredett. A járőrök drónja azonban segített a tettes megtalálásában. A drón képe alapján mehatározták, hogy hol parkol a traktor az ellopott faanyaggal. Az ingatlanba való belépés után az őrök azonosították az eltulajdonított fát, amelyet egy kisebb házi fűrésztelepen már előkészítettek fűrészelésre.

 
A traktor és a fűrészmalom tulajdonosa egyszerre vallotta be, hogy fát lopott, és beismerték azt is, hogy nem először fordult elő… A nyomozást követően falopás, illetve az erdőbe gépjárművel illetéktelen belépés miatt büntetés kiszabását kérik a bíróságon, 500 PLN értékben.

A fa eltulajdonítása 500 PLN értékig (jelenlegi árfolyamon kb. 42 ezer forint) szabálysértésnek minősül, amely pénzbírsággal sújtható, emellett a bíróság az ellopott nyersanyag értékének kétszeresének megfelelő büntetést is kiszabhat. A nagyobb értékű fa eltulajdonítása már a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint büntetendő Lengyelországban.

Szólj hozzá