Hírek Dróntechnológia

A DJI drónokat nem érinti a GPS 2019. évi „fordulónapja”

A hírek szerint 2019. április 6-án fordulónap következik be a GPS rendszerében, mellyel kapcsolatban a DJI közleményt jelentetett meg. Eszerint drónjaik teljeskörű teszten estek át, ami alapján megerősítették: szoftvereiket és felhasználói felületeiket nem fogja érinteni a leállás.

gps

De miről is beszélünk?

Érdemes tudatában lennünk, hogy a GPS – Global Positioning System – egy 10-bites bináris kódrendszert használ, melynek felső limitje 1024 hét. Mivel ezt a rendszer 2019. április 6-án éri el, ezen a napon 0-ás értékre történő átállást hajt végre.

A GPS rendszere 1980. január 6-án indult, az első átállás pedig 1999. augusztus 21-én történt meg, az indulástól számított 1024. hét kezdetén. Akkor nem lépett fel érzékelhető probléma a GPS-használat során, igaz, azóta lényegesen megnőtt a GPS-alapú navigáció az élet minden területén.

A United States Marine Corps hivatalos oldala a következőképpen magyarázta az eseményt:

„A GPS-vevők 10-bites (naptári) hét-számmal dolgoznak, amely így a heteket 0-tól 1023-ig számolja. Amikor az 1024. héthez érne a rendszer, visszaáll nullára, nem lép tovább az1024-es értékre. Ennek következtében néhány GPS vevőben hiba léphet fel, amely abban áll, hogy az 1024. hét kezdetekor egy múltbeli dátumot jelez ki a készülék, mégpedig éppen 1024 héttel – 19,6 évvel – korábbit, jelen esetben 1999. augusztus 22-ét. A probléma elkerülése érdekében a GPS-gyártók szoftverfrissítéseket biztosítanak, hogy az ún. nulladik hét helyes értelmezését biztosítsák.”

A meghibásodás veszélye elsősorban a 2010. előtti GPS-vevő készülékeket érintheti, ezt követően ugyanis nagyobb, 13 bites helyet tettek a rendszerekbe, ami azt jelenti, hogy a probléma esetleges fellépésének gyakorisága 20 év helyett 157 évre változik.

A DJI az üggyel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette:

„A DJI figyelembe veszi a GPS rendszer 2019. évi forduló hetét, ami április 6-án következik be. Valamennyi DJI platformot teszteltünk, ennek során pedig megerősítést nyert, hogy a felületeinket nem érinti a változás. A felhasználóknak nincs tennivalója a használat során, a DJI drónok üzemeltetése során nem várható semmiféle zavaró tényező fellépése.”

Szólj hozzá