Ipari drónok

Drónok segítenek a mezőgazdaság fejlesztésében

A drónok nemcsak megfigyelésre használhatóak, alkalmazásuk egyre jobban terjed a mezőgazdaságban is, ahol a műszerek által nyert adatok elemzésével egyebek között a fejlesztéshez nélkülözhetetlen információkhoz juthatnak a gazdálkodók. A témáról szombati számában írt a Magyar Hírlap.

A lapnak Czondi Attila, a drónértékesítéssel foglalkozó HRP Europe Kft. termékmenedzsere elmondta, hogy az agrárium drónjait elsősorban terepfelmérésre, a vízellátottság vizsgálatára használják.

Kifejtette: drónokkal költséghatékonyabban és pontosabban lehet légifelvételeket is készíteni, amelyeknek feldolgozását és elemzését a drónszoftvergyártók termékei segítik.

Drónok segítségével például fel lehet mérni, hogy mekkora kárt okoztak a különféle természeti erők, akár nagy pontossággal meghatározható a hiányzó, letarolt növények darabszáma.

A legújabb trend, hogy a drónokat permetezésre használják olyan területeken, ahol a munkagépek nehézkesen mozognak. A permetezés hatékonyságát drasztikusan növeli, hogy a drón – felismerve a növényeket és növényrészeket – képes csak azok kívánt részére juttatni a permetszert.

A drónok alkalmazásának terjedésére reagálva a nyár folyamán külön drónszabályozásra kerül sor – jelezte Czondi Attila.

Forrrás: hirado.hu, Magyar Hírlap

Szólj hozzá