Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Pál Oszkár

Kérdezz-felelek soroztatunk keretében ezúttal Pál Oszkárral beszélgettünk, aki elárulta, azért kezdett el drónozni, mert mindig is érdekelte, hogy egy adott dolgot hogy látnak a madarak, illetve ő hogy láthatná azt madártávlatból.

OP1 GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Pál Oszkár: Körülbelül 2 éve vettem az első drónomat, ami egy Gopro Karma volt. Három nap után visszavittem, mert a wifi-s csatlakozás igencsak hamar megadta magát. Ekkor döntöttem egy DJI Mavic Pro mellett.

Azért kezdtem el az egészet, mert mindig is érdekelt, hogy egy adott dolgot hogy látnak a madarak, illetve én hogy láthatnám azt madártávlatból.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

PO: A drónozás elsődlegesen hobbi számomra, de már használtam munkára is.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

PO: A drónozást teljesen autodidakta módon sajátítottam el. Nem végeztem semmilyen tanfolyamot. A Facebook-os fórumok sokat segítenek. Mivel külföldön élek, Magyarországról sajnos nem tudok sok felvételt készíteni, de külön örülök annak, amikor mégis sikerül.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

PO: A mostani drónom egy Dji Mavic 2 Pro Fly More Combo, amihez beszereztem PolarPro ND filtereket. A jövőben szeretném fejleszteni a számítógép parkom, mivel ezek a 4K 10 bit-es felvételek már nagyon gépigényesek.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

PO: Angliában élek már 8 éve, így adott az alkalom számos nevezetes kastély drónozására. A tengerparti fehér sziklák is gyönyörűek tudnak lenni. Most egy templomokról szóló sorozatot készítek a környékemen. Ez két szempontból is jó számomra; egy: nem zavarok senkit, amikor készítem, kettő: nagyon jó alkalom a gyakorlásra. A kedvenc videóim egyike Budapestről készült.

PO: A másik kedvencem egy angliai szárazdokknál készült videó.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

PO: Az inspiráció számomra mindig attól függ, hogy az adott helyzetben mit lehet kihozni egy helyből úgy, hogy másokat ez ne zavarjon. A jó helyszínek – hála az Égnek – adottak, hiszen Anglia egésze tele van történelmi helyekkel. Csak meg kell találni a megfelelő időpontot.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

PO: Magyarországon nem volt még akadályozó tényező, mert ha tehetem, akkor előre kérek engedélyt az adott helyre. Külföldön ez egy kicsit máskép működik. Angliában a törvények tiltják, hogy városban repkedjünk, illetve nagyon sok olyan nevezettesség van, amit valamilyen szervezet üzemeltet, amelyek jellemzően nem nagyon szeretik, ha felettük repkedünk. De hát a magyar leleményes ember, és ha tudja, megoldja az ilyen szituéciókat. Én pl. mindig akkor megyek ilyen helyekre, amikor még nem nyitottak ki, illetve amikor már zárva vannak.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

PO: Hű, ez egy nehéz kérdés. Az egyik vágyam az a németországi Neuschwanstein vár, ami természetesen full NFZ (no-fly zone). A másik Izland és Norvégia. Gyönyörűek ezek a helyek. Drónos munkákszempontjából ezek és a hasonló helyszínek érdekelnek, de nem zárkóznék el attól sem, hogy a rendőrségnek vagy más hivatalos szervnek dolgozzak, mint hivatásos drón pilóta.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

PO: Drónos közösségbe nem nagyon járok, „magányos farkas” vagyok, de jó lenne megismerkedni másokkal, akár tapasztalatcsere érdekében is. Magyarországon találkoztam Sir Drone a Lot-tal, akivel tudtunk repülni egy egész napot.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

PO: Én úgy gondolom, hogy a drónok a jövőben egyre inkább a mindennapi életünk részévé válnak. Személy szerint ennek nagyon örülnék, mert a technika fejlődése szerintem elkerülhetetlen. Sajnos az emberek egy része úgy tekint a drónokra, mint valami ellenségre, pedig amikor megnézik az általunk készített felvételeket, akkor elismerően nyilatkoznak. Jó lenne, ha ez a szemlélet megváltozna.

A jövőben is szeretném a drónozást folytatni, ameddig csak tudom. Fejlődni, minél jobb és jobb videókat, fotókat készíteni. És ha ez akár munkává is válhatna, akkor végre azt csinálhatnám, amit igazán szeretek.

Szólj hozzá